Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2023

reklama

19 czerwca premierę miała najnowsza edycja kulinarnego przewodnika Michelin Guide, zawierającego selekcję najlepszych, według inspektorów, restauracji w Polsce. W tym roku trzy restauracje zostały nagrodzone słynnymi gwiazdkami.

Zestawienie objęło aż 49 lokali – wśród nich znalazły się między innymi dwie restauracje z jedną gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand. Po raz pierwszy w historii pojawiła się w nim także polska restauracja, którą wyróżniono aż dwiema gwiazdkami Michelin, czego do tej pory nie osiągnął żaden polski restaurator.

Inspektorzy przewodnika Michelin, poza wizytą w warszawskich i krakowskich lokalach, postanowili poznać także poznańskie restauracje. Znaleźli tam aż 11 lokali wartych polecenia. Stolicę Polski w przewodniku reprezentuje łącznie w tym roku aż 19 lokali, zaś Kraków – 18. W zestawieniu zalazła się także jedna restauracja z Kościeliska. Pełna lista dostępna jest TUTAJ. 

 

„Bottiglieria 1881”: dwie gwiazdki Michelin dla polskiej restauracji

Prowadzona przez Przemysława Klimę krakowska Bottiglieria 1881 jest pierwszą polską restauracją z dwiema Gwiazdkami Michelin. To lokal dobrze znany wszystkim polskim miłośnikom doskonałej kuchni. Restauracja w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność również wśród gości z zagranicy. Dowodem na to, jak bardzo się ją ceni, jest teraz także wyróżnienie jej po raz kolejny w przewodniku Michelin.

Kuchnia Przemysława Klimy wyróżnia się przede wszystkim dbałością o najwyższą jakość produktów – pochodzą one z lokalnych źródeł i są specjalnie wyselekcjonowane. Choć menu osadzone jest tu w kuchni polskiej, to szef kuchni czerpie inspiracje z nowoczesnej kuchni europejskiej oraz zdobywanego przez lata doświadczenia.

Bottiglieria 1881 została założona przez Przemysława Klimę i Roberta Gumulińskiego w 2013 roku. Szef kuchni swoje umiejętności zdobywał między innymi w kopenhaskiej „Nomie”, uznawanej za jedną z najlepszych restauracji na świecie.

 

 

 

 

19 czerwca 2020 roku, w środku pandemii, Bottiglieria 1881 zdobyła pierwszą gwiazdkę Michelin, dołączając do skromnego grona restauracji nagrodzonych tym prestiżowym wyróżnieniem. Klima pobił wówczas dwa rekordy – został najmłodszym szefem kuchni z gwiazdką Michelin oraz zaliczył najszybszy czas, w którym otrzymał gwiazdkę od momentu przejęcia stanowiska szefa kuchni.

 

______________________________________
Czytaj więcej…
Fine Dining – kultura kulinarnej celebracji 
______________________________________

 

„Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin. Nieustająco śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele wyjątkowych lokali godnych polecenia” – podkreśla Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

Jak zaznaczono, Bottiglieria 1881 wyróżniona została za doskonałe pozycje w menu, ale i za podejście do klientów. „Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak Ryba z groszkiem czy Wieprzowina po wiejsku, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania” – czytamy.

 

Polskie restauracje wyróżnione w słynnym Przewodniku Michelin

Bottiglieria 1881 nie jest jedyną polską restauracją, która wyróżniona została w prestiżowym przewodniku. ​

W zestawieniu doceniono między innymi także debiutującą, poznańską restaurację Muga, która została wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, znajduje się na parterze kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. „Serwowane w restauracji dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem, charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków” – zauważono.

 

 

 

 

​Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w stolicy koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. „Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą” – napisano w uzasadnieniu.

 

 

 

 

Inspektorzy przyznali także wyróżnienia Bib Gourmand za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. W tej kategorii wyróżnione zostały lokale: ​MOLÁM w Krakowie,  Fromażeria w Poznaniu, TU.REStAURANT w Poznaniu, Koneser Grill w Warszawie, Kieliszki na Próżnej, Le Braci oraz znajdujący się w stolicy lokal ​Alewino.

 

Czym jest przewodnik kulinarny Michelin? 

Przewodnik Michelin to najbardziej znana tego typu publikacja na świecie. W roku 1900 twórca pierwszych na świecie wymiennych opon rowerowych i samochodowych, Francuz André Michelin, zafascynowany ideą podróży pojazdami mechanicznymi, postanowił stworzyć przewodnik, który dostarczy podróżnym użytecznych informacji – od obsługi i naprawy pojazdu, po znalezienie restauracji czy noclegu.

Pierwszy egzemplarz przewodnika, który poświęcony był wyłącznie Francji, wydrukowano w nakładzie ok. 35 tysięcy egzemplarzy. Tworząc przewodnik – wówczas z niebieską, a dziś już z czerwoną okładką – Michelin nie miał pojęcia, że w przyszłości jego pomysł stanie się inspiracją do stworzenia najbardziej prestiżowej na świecie nagrody dla restauracji.

W 1926 roku, nastąpił przełom. Po raz pierwszy przyznano wówczas restauracji wyróżnienie – gwiazdkę – świadczącą o tym, że lokal jest szczególnie godny polecenia. Pięć lat później, kiedy gwiazdka stała się jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni z całego świata, wprowadzono skalę trzygwiazdkową, a właścicielom restauracji zależało na tym, by zdobyć wyróżnienie w przewodniku, dzięki temu mieli więcej gości.

 

 

Dziś gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie gastronomii. Restauratorzy otrzymują je jakość dań, smak, sposób podania, styl, a także za stosunek jakości do ceny. System jest względnie prosty. Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii. Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi. Zaś trzy gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie, przyznawane lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i są warte specjalnej podróży.

Gwiazdki Michelin przyznają inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje incognito. Zasady mówią, iż mogą ujawnić swoją tożsamość dopiero w momencie płacenia za posiłek. Recenzenci Michelin, w odróżnieniu od krytyków kulinarnych, pozostają anonimowi, co daje gwarancję bezstronności. Warto podkreślić, że gwiazdki Michelin przyznaje się wyłącznie za jakość dań – wystrój restauracji ma mniejsze znaczenie. Potwierdza to zresztą fakt, że gwiazdkę otrzymał na przykład streetfoodowy lokal Jay Fai z Bangkoku.

Komentarze

komentarzy

1 Comment

  • Mateusz

    Tegoroczny Michelin Guide to fantastyczna wiadomość dla całej polskiej branży restauracyjnej. Grono uznanych i polecanych miejsc regularnie się powiększa. Więcej restauracji w zestawieniu i coraz wyższe noty w trudnym pocovidowym czasie może tylko bardzo cieszyć. Mnie największą radość sprawiło wyróżnienie dla restauracji Giewont z Kościeliska. Jeszcze w ostatnich dniach maja fotografowałem tam wnętrza i kilka pozycji z menu i cała załoga była podekscytowana zbliżającym się terminem ogłoszenia wyróżnień. Wszyscy od właściciela i szefa kuchni po sommeliera mieli duże nadzieje ale chyba nikt serio nie brał tego pod uwagę. To jest bardzo młode miejsce i daleko od dużych metropolii więc zaskoczenie olbrzymie. Wyróżnienie oczywiście w pełni zasłużone. Wszystkie dania, których spróbowałem – zjawiskowe i absolutnie oryginalne! Warto odstać swoje w korkach na Zakopiance 😉

Post a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: