Aries Hotel & Spa w Zakopanem – recenzja

reklama

Położony nieco na uboczu, ale przy samych Krupówkach, hotel Aries (sieć Platan Hotels & Resorts) to jeden z najpopularniejszych górskich hoteli w Polsce. Dodałbym także, że jeden z najmodniejszych. Architektonicznie zgodny z zakopiańskim stylem budynków, jednak w środku nawiązuje do luksusowych alpejskich kurortów typu chalet.

DSC_0008

Z bardzo popularnego niegdyś Domu Turysty , w którym znajduje się hotel, pozostały tylko mury. Obiekt należący do Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego wybudowany został w latach 50-tych XX wieku. Wnętrza zdobią pochodzące z tamtych czasów ceramiczne i kamienne płaskorzeźby w lobby i na korytarzach oraz malowidła sufitowe w niektórych pokojach.
Detali przykuwających uwagę jest mnóstwo!

DSC_0006

W przedsionku znajduje się zabytkowy wagonik kolejki górskiej. Mimo iż wielu uważa, że jest to wagonik z kolejki na Kasprowy, faktycznie jednak sprowadzony został z Austrii.

DSC_0025

Przy recepcji, w której ku mojej uciesze goście są obsługiwani na siedząco przy biurku, znajduje się ogromny kamienny kominek, który musi tworzyć fantastyczną atmosferę, gdy zimą trzaskają w nim łupki drewna. Przed nim duże skórzane fotele z aluminiowymi obiciami.

DSC_0027

Nie trzeba być znawcą mody, by od razu dostrzec elementy wystroju nawiązujące do takich marek jak Louis Vuitton – komody w pokojach oraz windy (!) przypominające słynne kufry podróżnicze; czy Burberry – i równie słynny wzór kraty na wykładzinach.
Wszystko naraz może sprawiać wrażenie przesycenia stylów i detali, ale w moim przekonaniu wygląda to naprawdę super.

DSC_0003

Hotel dysponuje 99 pokojami i apartamentami. Dzięki uprzejmości pani z recepcji otrzymałem upgrade do pokoju typu Executive. Przestronna sypialnia z widokiem na Giewont i równie duża łazienka z wanną i deszczowym prysznicem.

13467369_10208942675857900_1334964749_o

DSC_0011

Zwróćcie uwagę na wieszaki i lampy w kształcie baranich, czy jelenich głów.

DSC_0002

DSC_0051

DSC_0018

DSC_0019

Niestety w mojej ocenie łóżka nie są zbyt wygodne, a poduszki dość zbite i twarde. Dodatkowo ręczniki kąpielowe i szlafroki straciły już swoją miękkość, ale plus za welurowe kapcie wysokiej jakości.

DSC_0053

Wiem, już się powtarzam, ale uwielbiam śniadania dostarczane do pokoju, które można zjeść w ciszy i szlafroku 🙂

DSC_0001

DSC_0003 2

Obsługa bardzo dobra. Uśmiechnięta i pomocna pani z recepcji, która mnie meldowała oraz portier, który opowiedział o hotelu i oprowadził po pokojach, to pracownicy których profesjonalizm oceniam wysoko. Panie pokojowe uśmiechnięte i kłaniające się wszystkim gościom.

DSC_0038

W takim hotelu nie mogło oczywiście zabraknąć strefy wellness z basenem z wodą termalną (choć nie jest to typowy basen do pływania), zewnętrznymi jacuzzi i saunami oraz spa prowadzonego we współpracy z marką Dr Irena Eris.

Doznania w spa znakomite! Pogoda nie była niestety najlepsza, więc godzinkę poświęciłem na masaż caramel lipo-energy. Polecam panom oddać się w ręce znakomitych terapeutek 🙂

13453202_1313943771966610_1604416845_o

DSC_0029

Karta menu w restauracji Halka jest równie eklektyczna co wnętrza. Znajdziemy w niej dania regionalne, dania kuchni polskiej, a także te typowo włoskie. Skusiłem się na sałatkę z buraka z granatem, mascarpone i żółtkiem z mango (!), a na drugie wybrałem kaczkę ze szpinakiem, mango i kruszonką. Wyglądało i smakowało bardzo dobrze, jak na kulinarny mój gust.

Zawsze pytam kelnerów o rekomendację dań z karty i czy dane danie jest smaczne. Nadal dziwią mnie odpowiedzi w stylu „Nie wiem, bo nie jadłem/jadłam”. Wiem, że może się zdarzyć, że karta dopiero co się zmieniła lub przyszedł nowy pracownik i nie próbował (zakładam, że to jest główna przyczyna takich odpowiedzi), ale kierownik restauracji powinien uczyć jak reagować na takie pytania. Zawsze można odpowiedzieć z uśmiechem na ustach, np. „Wszystkie nasze dania są smaczne i warte spróbowania”, albo „Nasi goście chwalą sobie to danie”.

Pamiętajcie drodzy Hotelarze, że goście nie kupują w hotelach dóbr i usług, a historie, relacje i magię. Czarujcie ich, ale nie oszukujcie! 😉

DSC_0043

DSC_0046
sałatka z buraka z granatem, mascarpone i żółtkiem z mango

DSC_0047
kaczka ze szpinakiem, mango i kruszonką

Trochę liczb:
pokoje standardowe – od 390 zł ze śniadaniem
pokój Executive dla 2 os. – 540 zł ze śniadaniem
masaż caramel lipo-energy 1h – 140 zł (cena dla gości hotelowych)
sałatka z buraka z granatem, mascarpone – 29 zł
kaczka ze szpinakiem, mango i kruszonką – 44 zł

Komentarze

komentarzy

Post a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: