Hotel Concepció by Nobis w Palmie na Majorce – recenzja

reklama

Kameralny, relaksujący, wyraźnie śródziemnomorski, taki charakter ma Concepció by Nobis położony na obrzeżach Starego Miasta w Palmie, stolicy Majorki. Przepięknie odrestaurowany trzypiętrowy budynek z 16. wieku, z białą elewacją, wykuszami i okiennicami w kolorze zielonym, jest ósmym butikowym hotelem w portfolio szwedzkiej firmy Nobis Hospitality Group, należącej do Alessandro Catenacciego, hotelarza i restauratora włoskiego pochodzenia.

Catenacci ma rękę do hoteli. Wie, jak stworzyć ciekawy produkt dla gości ceniących niebanalne wnętrza przepełnione dobrym wzornictwem. Zaprojektowany przez uznaną szwedzką pracownię architektoniczną Wingårdhs, łączy w sobie bogatą przeszłość z nowoczesnością. Moje ulubione połączenie.

 

 

Zabytkowe mury – kamienne sklepienia i filary – ożywione zostały wyrazistymi płytkami ceramicznymi w kolorze szmaragdu i kości słoniowej marki Huguet, wyrabianymi w lokalnej manufakturze na Majorce. Do tego designerskie lampy i meble takich marek, jak Artek, B&B Italia, OX Denmarq, lokalne rękodzieło i przedmioty vintage. Nic więc dziwnego, że Concepció by Nobis przynależy do zrzeszenia Design Hotels z sieci Marriott International i tym samym można zbierać punkty w programie Marriott Bonvoy.

CHILLOUT W MIEŚCIE

Cały parter hotelu stanowi otwarta przestrzeń z obszernym loungem przypominającym meblarski showroom i przeszklonymi salkami z podłużnymi stołami, gdzie goście mogą się rozsiąść, spotkać, popracować z laptopem oraz restauracją Xalest z koktajlbarem czynną od pory śniadań do późnego wieczora.

 

 

Jeśli marzysz o leniwym dniu z książką na leżaku i ulubionym drinkiem pod parasolem, możesz się zaszyć na sekretnym, zazielenionym patio pod wysoką ścianą sąsiadującego z hotelem gotyckiego Sanktuarium Krwi Chrystusa. Dostępny w ciągu dnia jedynie dla gości hotelowych, łączy słoneczny taras, bar w cieniu pergoli oraz mały basen typu plunge pool.

Do dyspozycji jest również nieduża strefa wellness z sauną, siłownią i pokojem masażu, który można zamówić z wyprzedzeniem.

 

 

Pokój

Otwarty latem 2021 roku hotel Concepció by Nobis posiada 31 pokoi i apartamentów w czterech kategoriach. Zostały zaakcentowane czarnym drewnem, płytkami Huguet, które są motywem przewodnim w całym obiekcie oraz plecionymi krzesłami CUBA marki Carl Hansen & Son.

Zarezerwowałem pokój typu Standard z otwartą łazienką, które nie mają dużego metrażu, ale są dość komfortowe. Przyciemniane oświetlenie, możliwość podłączenia do głośników w suficie własnego urządzenia, szlafroki, puszyste ręczniki, kosmetyki szwedzkiej marki Byredo. Nie było czajnika ani ekspresu do kawy, co w hotelach tej klasy jest standardem. W minibarku umiejscowionym w szafie, który miał spore zaopatrzenie, brakowało mi popularnych napojów gazowanych, w tym wody gazowanej. Lustro łazienkowe nie miało funkcjonalnego oświetlenia, a nieduży telewizor wiszący na bocznej ścianie nie miał uchwytu, na którym można by było go obrócić w stronę łóżka. W designerskich hotelach często zapomina się o praktycznych rozwiązaniach. Natomiast pokój, który dostałem, myślę, że miał najlepszy widok z okna, bo bezpośrednio na patio z basenem.

 

 

Gastronomia

Restauracja Xalest oferuje doświadczenie kulinarne w swobodnej atmosferze, inspirowane kuchnią śródziemnomorską i hiszpańską.
Przystawki to przede wszystkim tapasy, takie jak krokiety, tacosy z homarem, wieprzowiną czy szynką iberyjską, tatar z cielęciny i tuńczyka, falafele. Na danie główne można spróbować steki, rybę dnia, np. okonia morskiego, ale także policzki wołowe z purée ziemniaczanym z truflami, risotto z ośmiornicą i gnocchi z homarem. Zwieńczeniem kolacji będzie tarta jabłkowa i gruszkowa, sernik lub ciasto migdałowe. A do tego wina z majorkańskich winnic.

 


taco z wieprzowiną


stek Angus z frytkami i sałatką


ciasto migdałowe z lodami czekoladowymi

 

Ze względu na niedużą ilość stołów, rezerwację piątkowej kolacji zrobiłem wcześniej online.
W restauracji spotkaliśmy parę, którą poznaliśmy kilka dni wcześniej w Son Bunyola Hotel & Villas. Widać mamy podobny gust do hoteli.

Śniadanie było znakomite. Różnorodny bufet z przygotowywanym na miejscu pieczywem, empanadami i sokami owocowo-warzywnymi, lokalnymi serami i wędlinami oraz daniami na ciepło przygotowywanymi na życzenie. Oczywiście goście byli też częstowani hiszpańską Cavą.

 

 

Obsługa

Hotel prowadzony jest przez przyjazny i doświadczony zespół.
Recepcjonistka Natalia na powitanie nawiązała ze mną rozmowę, pomogła z bagażami i odprowadziła do pokoju, w którym wskazała na udogodnienia.
Doceniam proaktywność personelu – kelner podstawił taboret do naszego stołu, abym mógł na nim położyć ładowarkę telefonu, którą miałem ze sobą; kelnerka śniadaniowa słysząc, że mam ochotę zjeść śniadanie na patio (poza restauracją), przygotowała mi tacę i zaproponowała pomoc; wychodząc z windy z bagażami recepcjonista wyszedł mi naprzeciw, a na koniec zaproponował pomoc z wystawieniem bagaży na podjazd.
Kelnerka Jasmina, która zwracała się do mnie po imieniu (nie nazwisku), podając drugi raz ten sam napój gazowany zapamiętała, że nie lubię cytryny w szklance.

Wysoki poziom kultury obsługi poznaję po używanych zwrotach grzecznościowych i zadawanych pytaniach – miłego dnia; przyjemnego wieczoru; przyjemnego posiłku; udanego zwiedzania; jak minął dzień?; czy w czymś jeszcze mogę pomóc?
Tak też było i tutaj.
Lubię patrzeć na pracowników, którym profesjonalna obsługa po prostu sprawia przyjemność.

 

 

Premium a luksus

Concepció by Nobis to prawdziwa perełka. Idealny dla osób poszukujących kameralności i estetycznych doznań. Analizując jednak produkt i usługę tego pięciogwiazdkowego hotelu, nie określiłbym go mianem luksusowy, a raczej premium. Ci z was, którzy uważnie czytacie moje recenzje, na pewno już potraficie to zrozumieć. Czego brakuje do klasy luksusowej, to prestiżowej lokalizacji i otoczenia, parkingu na miejscu (najbliższy znajduje się 300 m od hotelu) i usługi valeta (odprowadzenie auta), portiera na podjeździe, wieczornego serwisu pokoju, pokoi standardowych o dużo większym metrażu z wydzieloną łazienką, większej strefy Spa.

Jednocześnie podkreślam, że nie uważam tych braków za wady hotelu, który spełnił moje oczekiwania, a jedynie chcę pokazać różnice. Chętnie bym tam wrócił lub przy następnej wizycie na Majorce zatrzymałbym się w Nobis Hotel Palma, tego samego inwestora, który za zostać otwarty we wrześniu tego roku.

W samej Palmie jest jeszcze kilka ciekawych hoteli wartych uwagi, np. Palma Riad Adults Only, Sant Francesc Hotel Singular, Can Bordoy Grand House & Garden, Antigua Casa Noble, Can Cera Mallorcan House Adults Only. Poza Palmą natomiast nowy hotel Son Bunyola Hotel & Villas, Belmond La Residencia Deia, czy Finca Serena i Cap Rocat z grupy Small Luxury Hotels of the World. W 2024 roku turyści będą mogli zatrzymać się w Four Seasons Resort at Formentor oraz Mandarin Oriental Punta Negra, oba przechodzące obecnie gruntowny remont.

 

 

Trochę liczb:
pokój – od 200 euro
stek Angus – 28 euro
ciasto migdałowe z lodami – 7 euro
masaż 1h – 110 euro

Komentarze

komentarzy

Post a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: