
Premiera Przewodnika MICHELIN 2025. 108 wyróżnionych restauracji w Polsce, w tym 7 z gwiazdkami
Przewodnik MICHELIN, najbardziej prestiżowa selekcja gastronomiczna na świecie, ogłosił listę polskich rekomendacji w 2025. W obecnej edycji inspektorzy ocenili restauracje z Warszawy, Krakowa, Poznania, Trójmiasta i pierwszy raz z Wrocławia. Łącznie wyróżnili 108 restauracji, w tym 7 ze statusem gwiazdkowym, 21 Bib Gourmand i jedną Zieloną Gwiazdką.
Przewodnik MICHELIN, wydawany od ponad 120 lat, to globalny wyznacznik standardów gastronomicznych. Dla szefów kuchni i restauratorów wyróżnienie w tej publikacji to certyfikat przynależności do gastronomicznej elity i szansa na dodatkowych gości, a dla miłośników kuchni gwarancja najwyższej jakości kuchni.
Topowe restauracje w Polsce
Krakowska Bottiglieria 1881 utrzymuje dwie gwiazdki i po raz trzeci z rzędu pozostaje najlepiej ocenianą restauracją w kraju.
Swoje pozycje z jedną gwiazdką utrzymują także Arco by Paco Pérez w Gdańsku, Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu oraz stołeczne NUTA i Rozbrat 20.
Do grona jednogwiazdkowych restauracji dołączyła warszawska hub.praga. Prowadzony przez Witka Iwańskiego lokal zachwycił inspektorów m.in. dbałością o szczegóły, intensywnością smaków i doskonałą techniką kulinarną. Doceniono także znakomite pieczywo wypiekane na miejscu oraz popisowe dania, takie jak rak królewski w wersji Royale czy lody z masła z solonym karmelem.
Doskonała kuchnia w przystępnej cenie
W tym roku po raz pierwszy inspektorzy przewodnika zawitali także do Wrocławia. Od razu trzy lokale z tego miasta – BABA, IDA kuchnia i wino oraz Tarasowa – otrzymują wyróżnienie Bib Gourmand, za doskonałą kuchnię w przystępnej cenie.
Wyróżnienie Bib Gourmand otrzymały po raz pierwszy także: NOAH z Krakowa, Stary Niedźwiedź z Zakopanego, Posto z Poznania i Wyraj z Warszawy.
W sumie w Polsce działa już 21 restauracji z Bib Gourmand – najwięcej w historii. Ponadto:
- Hewelke (Gdańsk)
- Treinta y Tres (Gdańsk)
- 1911 Restaurant (Sopot)
- Vinissimo (Sopot)
- Folga (Kraków)
- MOLÁM (Kraków)
- Fromażeria (Poznań)
- SPOT. (Poznań)
- TU.REStAURANT (Poznań)
- Ceviche Bar (Warszawa)
- Kieliszki na Próżnej (Warszawa)
- Koneser Grill (Warszawa)
- kontakt (Warszawa)
- Le Braci (Warszawa)
Zielona Gwiazdka i Nagrody Specjalne
Gdański Eliksir po raz drugi z rzędu utrzymuje Zieloną Gwiazdkę za zrównoważone podejście do gastronomii. Filozofia niskich odpadów, wykorzystanie lokalnych produktów i innowacyjne podejście do miksologii i kuchni zapewniły jej miejsce wśród liderów zrównoważonej gastronomii.
W ramach tegorocznej selekcji przyznano również cztery nagrody specjalne:
- Otwarcie Roku: Sztuczka (Gdańsk) – nowe miejsce Rafała Wałęsy.
- Obsługa: Beata Śniechowska z BABA i Młoda Polska we Wrocławiu.
- Młody Szef Roku: Adriana Wójcikowska z Vamos! w Krakowie.
- Sommelierzy: Jan Winiarski i Aleksandra Harabasz z Dyletantów w Warszawie.
Lista rekomendowanych przez MICHELIN polskich restauracji
Ciekocinko:
- Luneta & Lorneta Bistro Club (€€ · Traditional Cuisine)
Gdańsk:
- Sztuczka (€€ · Modern Cuisine)
- Fino (€€€ · Modern Cuisine)
- Mercato (€€€ · Modern Cuisine)
- Eliksir (€€ · Modern Cuisine)
- Niesztuka (€€ · Modern Cuisine)
- Tygle (€€ · Traditional Cuisine)
- Piwna47 (€€ · Polish)
- Ritz (€€€ · Modern Cuisine)
- True (€€ · Meats and Grills)
Gdynia:
- Oberża 86 (€ · Seasonal Cuisine)
- Butchery & Wine (€€ · Meats and Grills)
Kraków:
- Kropka. (€€ · Modern Cuisine)
- Hankki (€ · Korean)
- Hana Sushi (€€ · Japanese)
- Vamos! (€€ · Mediterranean Cuisine)
- Fiorentina (€€€ · Creative)
- Euskadi (€ · Basque)
- Filipa 18 (€€ · Modern Cuisine)
- Mazi (€ · Mediterranean Cuisine)
- Copernicus (€€€ · Modern Cuisine)
- Kogel Mogel (€€ · Traditional Cuisine)
- Karakter (€ · Modern Cuisine)
- Farina (€€ · Seafood)
- Bufet KRK (€€ · Modern Cuisine)
- Pod Nosem (€€ · Traditional Cuisine)
- Artesse (€€€€ · Creative)
- NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak (€€€ · Modern Cuisine)
- Nami Beef and Reef (€€€ · Japanese)
- Amarylis (€€€ · Modern Cuisine)
- Pod Różą (€€€ · Modern Cuisine)
Poznań:
- Papavero (€€ · Mediterranean Cuisine)
- A nóż widelec (€€ · Modern Cuisine)
- PASODOBRE (€ · Spanish)
- The Time (€€ · Modern Cuisine)
- Port Sołacz (€€ · Modern Cuisine)
- Delicja (€€ · Traditional Cuisine)
- Cucina (€€ · Mediterranean Cuisine)
- Zen On (€ · Ramen)
- Marino Bistrot (€€ · Italian)
- NOOKS (€€ · Meats and Grills)
Sopot:
- Petit Paris (€€ · French)
- L’Entre Villes (€€€ · Traditional Cuisine)
- Fisherman (€€€ · Seafood)
- Café Xander (€€ · International)
Skórzewo:
- Nare Sushi (€€ · Japanese)
Warszawa:
- La Luce (€€ · Italian)
- Bez Gwiazdek (€€€ · Modern Cuisine)
- Muzealna (€ · Traditional Cuisine)
- Nolita (€€€€ · Modern Cuisine)
- Epoka (€€€€ · Innovative)
- Dyletanci (€€€ · Modern Cuisine)
- Rusiko (€€ · Traditional Cuisine)
- Butchery & Wine (€€ · Meats and Grills)
- Tuna (€€€ · Seafood)
- Europejski Grill (€€€ · Modern Cuisine)
- alewino (€€ · Traditional Cuisine)
- The Farm (€€ · Modern Cuisine)
- Źródło (€€ · Traditional Cuisine)
- Noriko Omakase (€€€€ · Japanese)
Wiślinka:
- Restauracja Solmarina (€€ · Polish)
Wrocław:
- Gustaw (€€ · Modern Cuisine)
- Wrocławska (€€ · Regional Cuisine)
- Korill180 (€€€ · Korean)
- Mercado Tapas Bistro (€ · Spanish)
- OK Wine Bar (€€€ · Seafood)
- Lwia Brama² (€€ · Traditional Cuisine)
- Monopol (€€ · Modern Cuisine)
- Nafta Neo Bistro (€€ · Contemporary)
- Przystań & Marina (€€ · Mediterranean Cuisine)
- Między Mostami (€€ · Modern Cuisine)
- CAMPO Modern Grill (€€€ · Meats and Grills)
- La Maddalena (€€ · Modern Cuisine)
- Warsztat – Food & Garden (€ · Traditional Cuisine)
- Wierzbowa 15 (€€€ · Modern Cuisine)
- Most (€€€ · Modern Cuisine)
- dinette (€€ · Modern Cuisine)
- Martim (€€ · Portuguese)
- Acquario (€€ · Modern Cuisine)
- Młoda Polska (€€ · Modern Cuisine)
Post a comment