Jak goście mogą pomóc w zmniejszeniu kosztów funkcjonowania hoteli

reklama

Przyszła jesień, a z nią kolejne obawy hotelarzy.
Choć w tegoroczne wakacje hotele miały całkiem niezłą frekwencję gości, nie można tego samego powiedzieć o zyskach. To, co hotelarze zarobili, konsumuje inflacja i drastycznie większe koszty prowadzenia działalności. Rozpoczyna się sezon grzewczy, a wraz z nim wyższe rachunki za prąd, gaz i opał. Efektywność biznesu hotelarskiego znowu kuleje, dlatego część obiektów noclegowych rozważa zamknięcie na okres zimowy.

Co dalej?
Przez lawinowo rosnące koszty energii, żywności i pracy oraz braki w zatrudnieniu na stanowiska kluczowe dla obsługi gości, branża hotelarska nie potrafi przewidzieć swojej przyszłości w dłuższej perspektywie.
Ponadto, rząd rozważa wprowadzenie 50% podatku od nadmiarowych zysków, który miałby objąć nie tylko spółki energetyczne i banki, ale także wszystkie firmy prywatne, w tym hotele, zatrudniające powyżej 250 osób.

 

Możesz pomóc 

Masz swoje ulubione miejsca pobytu, które cenisz i do których chętnie wracasz?
Dostrzegasz problem wyższych kosztów przedsiębiorstw, które dbają o twój komfortowy wypoczynek?
Możesz im pomóc w zmniejszeniu kosztów funkcjonowania:

Zmniejsz prędkość nawiewu powietrza z klimatyzatora. Wyłącz nawiew, gdy temperatura jest już odpowiednia dla ciebie lub wychodzisz z pokoju.

Zmniejsz temperaturę na termostacie grzejnika, gdy pokój jest nagrzany lub wychodzisz z pokoju. Zakręć termostat grzejnika, gdy otwierasz okno.

Odłącz ładowarki z kontaktu, gdy bateria sprzętu jest już naładowana.

Wyłącz telewizor, gdy nie oglądasz lub wychodzisz z pokoju.

Wyłącz oświetlenie (lampy) w pokoju, które nie jest potrzebne i gdy światło dzienne jest w zupełności wystarczające.

Nie gotuj pełnego czajnika wody, jeśli robisz herbatę tylko dla siebie.

Zrezygnuj z codziennego sprzątania pokoju oraz wymiany pościeli i ręczników, jeśli nie ma takiej potrzeby.

Zakręć wodę w kranie, gdy myjesz zęby.

Biorąc prysznic, zakręć wodę, gdy mydlisz ciało i włosy. Staraj się ograniczyć czas pod prysznicem. Ewentualnie weź prysznic razem z osobą towarzyszącą 😉

Nie zdziw się, jeśli pusta lodówka w pokoju będzie odłączona od prądu. Możesz ją włączyć, jeśli będzie Tobie potrzebna.

Koszty żywności także poszły mocno w górę. Korzystając z bufetu, nie nakładaj na talerz zbyt dużo jedzenia, którego nadmiar ląduje potem w koszu.

 

Mój post nie jest o rezygnowaniu z komfortu pobytu, za który się płaci.
Dzięki powyższym praktykom nie tylko pomagamy hotelarzom, ale także sami uczymy się dobrych zwyczajów oszczędnościowych w domu.

Komentarze

komentarzy

Post a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: