Film „Życie od kuchni” z lekcją o życiu i wskazówkami dla kelnerów

reklama

Lubię dobre filmy, które przy okazji pokazują profesjonalną obsługę gości, jak opisany kiedyś przeze mnie Pretty Woman, Hotel Mumbaj, czy Pokojówka na Manhattanie.

Wczoraj z kolei obejrzałem, ponownie, film „Życie od kuchni” z Catherine Zeta-Jones i Aaronem Eckhartem grających role szefów kuchni. W jednej ze scen personel restauracji – manager, kelnerzy i kucharze – spotyka się przy stole, spożywa wspólnie posiłek i rozmawia przed otwarciem lokalu.
O czym rozmawiają? Omawiają kartę menu, szef kuchni przepytuje kelnerów ze znajomości dań oraz omawiają listę gości, którzy mają się pojawić.

 

 

Prowadząc szkolenia dla pracowników obsługi kelnerskiej zawsze zachęcam, aby robili sobie takie odprawy przed otwarciem restauracji na wieczorny serwis a la carte. Odprawy są absolutną koniecznością w hotelach pięciogwiazdkowych. W spotkaniu prowadzonym przez kierownika restauracji lub superwizora zmiany, powinni brać udział kelnerzy w towarzystwie zmianowego szefa kuchni.

Odprawa jest okazją do:

omówienia karty menu – czego dzisiaj brakuje, co należy wyprzedać, co jest w sprzedaży dodatkowego spoza karty,

sprawdzenia wiedzy kelnerów na temat dań (składniki, czas przygotowania) i win (parowanie wina z daniem),

przypominania standardów obsługi,

omówienia listy gości, którym się należy szczególna uwaga, nawet jeśli nie mają rezerwacji stolika – VIPy, specjalne okazje (urodziny, rocznica, zaręczyny), wcześniejsze zażalenia.

omówienia bieżących zmian w hotelu/restauracji i nowych informacji.

 

 

Komentarze

komentarzy

Post a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: