10 najdroższych hotelowych restauracji

Przedstawione restauracje słyną nie tylko z wysokich cen i wyjątkowego jedzenia, ale także ze swojej ekskluzywności, egzotycznej lokalizacji i unikalnej atmosfery. Oferują więcej niż jedzenie, oferują niezwykłe doświadczenie. To co dodaje im prestiżu, to nazwiska znanych (w większości francuskich) szefów kuchni i gwiazdki Michelin, co niewątpliwie podbija ceny.

SUBLIMOTION, Ibiza

Otwarta w 2014 r. w hotelu Hard Rock przez uznanego gwiazdkami Michelin szefa kuchni Paco Roncero restauracja Sublimotion ma jedynie 12 miejsc. Działa tylko w czasie sezonu letniego na Ibizie, od czerwca do października. Przyjemność spróbowania menu degustacyjnego składającego się z 20 dań to koszt…1.500 euro od osoby (6.400 zł). W czasie ok. 3-godzinnej kolacji na ścianach, podłodze i stole odtwarzane są projekcje multimedialne.

sublimotion-ibiza

ALAIN DUCASSE AT THE DORCHESTER, Londyn

Nagrodzona 3 gwiazdkami Michelin restauracja zarządzana przez słynnego francuskiego szefa kuchni Alaina Ducasse znajduje się w jednym z najlepszych londyńskich hoteli – The Dorchester. 7-daniowe menu degustacyjne, składające się m.in. ze steka z czarnymi truflami, to koszt ok. 180 funtów za osobę (855 zł).

dorchester

ALAIN DUCASSE AU PLAZA ATHENEE, Paryż

Otwarta po niedawnej renowacji sala restauracyjna w hotelu Plaza Athenee (grupa The Dorchester Collection), udekorowana jest żyrandolem składającym się z 10.000 kryształów. Langustynki serwowane na zimno z kawiorem to koszt 230 euro (980 zł).

plazaathenee

LE MEURICE, Paryż

Natomiast w hotelu Le Meurice (The Dorchester Collection), w restauracji inspirowanej Wersalem, udekorowanej antycznymi lustrami i kryształowymi żyrandolami, goście mają okazję skosztować 5-daniowe menu za 380 euro (1.626 zł) od osoby, m.in. homara z jerozolimskim karczochem. Same przegrzebki z truflami to koszt 147 euro (630 zł).

lemaurice

LE LOUIS XV, Monte Carlo

W zestawieniu nie mogło zabraknąć monakijskiej restauracji, tym bardziej znajdującej się w Hotelu De Paris. To kolejna restauracja z 3 gwiazdkami Michelin, której szefuje Alain Ducasse. Najpopularniejszym daniem jest błękitny homar w cenie 196 euro (840 zł).

louis-xv-alain-ducass-restaurant-monte-carlo-04

GUY SAVOY AT CAESARS PALACE, Las Vegas

Francuska kuchnia w najlepszym wydaniu przez francuskiego, jakże by inaczej, szefa kuchni Guy’a Savoy z widokiem na wieżę Eifla, tylko z tą różnicą, że nie w Paryżu, a stolicy hazardu Las Vegas. Restauracja Guy Savoy znajduje się w wieży Augusta hotelu Caesars Palace. W karcie znajdują się m.in. foie gra, czy karczochy z czarnymi truflami. W sali restauracyjnej nie ma kwiatów, a kelnerzy nie mogą używać perfum, aby nie zakłócić zapachu dań. Degustacyjne menu o nazwie „Innovation-Inspiration” kosztuje 375 dolarów (1.430 zł).

guy-savoy-lasvegas

JOËL ROBUCHON, Las Vegas

Z kolei w restauracji innego francuskiego szefa kuchni – Joel’a Robuchon – znajdującej się w hotelu MGM Grand, wyróżnionej 3 gwiazdkami Michelin, degustacja 16-daniowego menu to koszt 445 dolarów (1.700 zł) od osoby. Na talerzu, obok kawioru, trufli i homara, goście znajdą także morskiego jeżowca.

The main dining room inside Joël Robuchon Restaurant

MAISON PIC, Valence

Anne-Sophie Pic, pochodząca z rodziny o tradycjach kulinarnych (jej ojciec i dziadek też byli szefami kuchni), której restauracja Maison Pic w hotelu o tej samej nazwie we francuskiej miejscowości Valence, została nagrodzona 3 gwiazdkami Michelin. Kolacja to koszt nawet 320 euro (1.370 zł).

maison-pic-1

ITHAA UNDERSEA, Malediwy

Uważana za jedną z najpiękniejszych na świecie, a to za sprawą położenia 3 metrów pod powierzchnią oceanu Indyjskiego, restauracja Ithaa Undersea w kurorcie Conrad (grupa Hilton Worldwide) otoczona jest rafą koralową i morskimi stworzeniami. Może pomieścić jedynie 14 osób, dlatego zrobienie rezerwacji nie jest proste. W karcie znajduje się m.in. carpaccio z homara, czy włoskie pierożki agnolotti z kaczką. Ceny dań od 320 dolarów (1.220 zł).

conrad-maldives

REFLETS PAR PIERRE GAGNAIRE, Dubaj

Wystawne wnętrze restauracji znajdującej się w hotelu InterContinental Festival City idealnie pasuje do jej karty dań. Uhonorowany 3 gwiazdkami Michelin szef kuchni Pierre Gagnaire stworzył 5-daniowe menu degustacyjne, zawierające w większości czarne trufle, którego cena zaczyna się od 430 dolarów (1.644 zł). W cenę wliczone są wyselekcjonowane wina.

reflets-par-pierre-gagnaire-dubai-5

zdj. materiały prasowe

Komentarze

komentarzy

1 Comment

  • Sylwester

    Bardzo ciekawy post,
    wystrój LE MEURICE moim zdaniem trochę przesadzony, nie jestem pewny na co patrzeć na tym zdjęciu, za to GUY SAVOY AT CAESARS PALACE wygląda świetnie taka klasyka bez zbędnych dekoracji.
    Pozdrawiam 🙂

Post a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: